El Centre d’Interpretació Mediambiental i Paisatgística Els Coscolls, alberga més de 200 espècies botàniques i constitueix una de les àrees forestals amb major concentració de plantes endèmiques de la Comunitat Valenciana. Opera a més, com a centre de conservació de flora recuperant espècies endèmiques i/o en perill d’extinció.
En aquest ecosistema de 11.000m2 s’ha creat un recorregut interpretatiu en el qual amb finalitats didàctics i educatius s’han definit diferents espais
PLANTES ENDÈMIQUES
Zona on s’exposen espècies que només podem trobar en algun espai en concret de la comunitat valenciana, com la Zamarrilla de yesar, endèmica de la zona de Carbonera o la Silene Hifacensis també endèmica del nostre territori.
PLANTES CULINÀRIES, AROMÀTIQUES I MEDICINALS
Zona on s’exposen gran nombre de plantes que pels seus usos i costums, han sigut molt representatives en el nostre territori
MAQUIA MEDITERRÁNEA
Zona on s’exposen les espècies més representatives del sotabosc mediterrani.
ZONA DE RIBERA
En la qual s’ha creat un xicotet estany, que té com a principal objectiu la representació de les espècies vegetals de ribera i aquàtiques. També serveix de reservori per als amfibis de la nostra zona com (la granota, el gripau comú i el gripau corredor).
LL’EVOLUCIÓ DE LES ESPÈCIES FORESTALS
En aquesta zona s’exposen les espècies forestals que mitjançant la selecció genètica hem anat transformant en els cultius tradicionals que tenim hui dia. L’ullastre en nombroses varietats d’oliveres, la vinya silvestre en totes les varietats de raïm que coneixem etc…
HIVERNACLE
En el qual es realitzen pràctiques amb diferents col·lectius municipals com a plans d’ocupació, alumnes de l’institut etc… Pràctiques que consisteixen en les diferents tècniques de propagació vegetativa (empelt, llavors, bulbs, estaques etc…). Tota aquestes espècies s’aprofiten per a la jardineria local.
HORT ECOLÒGIC
Que té com a fi convertir-se en una eina didàctica sobre agricultura ecològica. A més de realitzar diversos cursos teoricopràctic sobre agricultura ecològica.
JARDÍ DE LA DONA
En el qual s’exposen les espècies que han sigut ocupades per les dones amb finalitats medicinals des d’antany.
HORT SILENE
Espai que a través del conveni de col·laboració amb el Centre d’Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, s’ha convertit en el major centre de recuperació de la Silene Hifacensis, espècie endèmica en perill d’extinció.
Aquest centre que té el major nombre d’espècies reproductores de tota Espanya, va aconseguir l’any 2018 la distinció de Centre Blau símbol de la seua qualitat i excel·lència, està en constant evolució i pròximament té prevista l’adequació d’un nou espai on es podran apreciar les fases del bosc i la seua evolució.