Museo a l’Aire lliure Vila Romana de l’Albir

En totes les cultures l’aigua és sinònim de puresa, salut i benestar. En època romana aquest concepte es va plasmar en les termes, uns edificis destinats al bany, però també un lloc de descans i de trobada social.

En el Museu a l’aire lliure de la Vila Romana de l’Albir, situat en l’entorn privilegiat de la Platja de l’Albir, podràs conéixer de primera mà el ritual del bany en unes termes construïdes fa més de mil cinc-cents anys.

Mitjançant la recreació dels espais termals i una explicació didàctica i accessible t’oferim gaudir d’una experiència que no pots deixar passar.
Bene lava! Bon bany!

LA VISITA

La visita s’inicia en una xicoteta sala expositiva on es mostren algunes de les peces trobades en el jaciment, objectes que, juntament amb un vídeo introductori, ens ensenyen aspectes de la vida quotidiana d’una família noble en un assentament rural durant els últims segles de l’època romana (IV i V d.C). El recorregut continua visitant les restes arqueològiques de la vila, dels quals ara com ara estan oberts al públic les termes i el oecus, l’estada del dominus.

Finalment, es pot visitar el mausoleu, un edifici funerari que contenia els enterraments d’una família important, possiblement els propietaris de la vila. està situat al carrer Ruperto Chapí, molt pròxim al Museu.

Per a ajudar-te a entendre millor el jaciment tens a la teua disposició unes guies virtuals sobre ipads que, utilitzant la Realitat Augmentada, superposen reconstruccions virtuals de les termes sobre les pròpies restes arqueològiques. A més, tens a la teua disposició panells didàctics amb textos en diferents idiomes acompanyats de fotografies, imatges i reconstruccions en 3D.

Tot el recorregut és accessible, tant per a persones amb mobilitat reduïda com amb carrets de bebés.

Per a grups de més de huit persones és necessari consultar la disponibilitat del servei de visites guiades i reservar prèviament mitjançant correu electrònic (museovillaromana@lalfas.com)

LA VILLA ROMANA DE L’ALBIR

La vila romana de l’Albir és una casa de camp situada en el terme municipal de la ciutat romana de Allon (la Vila Joiosa). Durant els segles IV i V d. C. va pertànyer a una família amb un alt nivell econòmic que es dedicava a la producció d’oli i de vi. El jaciment de l’Albir és un exemple de la voluntat de les aristocràcies hispanes per convertir les viles en residències d’oci i centre de les seues possessions.

Aquesta casa no estava aïllada, ja que era el centre d’un llogaret on viurien llauradors i pescadors en altres xicotetes viles i granges, amb un embarcador a la platja i un extens cementeri situada als voltants de la vila principal.

Les termes

En època romana el bany era un esdeveniment important durant la jornada que se solia prendre a la vesprada, abans del sopar. Més que un luxe, es considerava una necessitat ja que, després d’un dur dia de treball, el bany proporcionava un gratificant descans físic i mental.

El bany diari era un hàbit arrelat en la cultura romana i anava més enllà de cobrir les necessitats higièniques. Els pobles que no practicaven o desconeixien els banys eren considerats “bàrbars”, estaven al marge de la civilització.

Les termes, per tant, representen la manera de vida de l’antiga Roma.

El mausoleu

En les proximitats de la vila, al carrer Ruperto Chapí, es localitza un edifici funerari que segurament pertanyia a la família propietària de la vila. Es va excavar en els anys huitanta del segle XX i en 2002, a conseqüència de la urbanització de la parcel·la, es va dur a terme la seua posada en valor. Actualment és visitable des de l’exterior de l’edifici.

Es tracta d’una construcció de planta rectangular dividida en diversos espais on se situaven els enterraments. L’interior estava decorat amb pintura de color roig i un sòcol de marbre. En l’exterior es van trobar tombes cobertes per teules a doble vessant i inhumacions l’interior d’àmfores.

El mausoleu de l’Albir és un edifici singular, ja que existeixen pocs exemples de monuments funeraris d’aquest tipus a la Comunitat Valenciana.

EL DESCOBRIMENT DEL JACIMENT

En 1979 unes obres pròximes a la Platja de l’Albir van traure a la llum les restes òssies d’un enterrament d’època romana. Durant els anys huitanta i noranta del segle XX les excavacions arqueològiques van descobrir un jaciment d’una gran riquesa patrimonial i científica datat entre els segles III a VII d. C. La necròpoli va ser excavada totalment i alguns enterraments i objectes dels aixovars es troben exposats en el Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ).

UN JACIMENT EN PROCÉS D’EXCAVACIÓ

En 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, estan continuant amb les intervencions arqueològiques va reprendre els treballs arqueològics. Des de llavors, cada estiu un grup d’estudiants de diferents universitats espanyoles treballen en la vila amb la finalitat d’incrementar el nostre coneixement i recuperar un dels jaciments tardorromanos més significatius de la província d’Alacant.

Aquesta aposta pel patrimoni arqueològic del municipi ha donat els seus fruits amb el reconeixement, per part de la Generalitat Valenciana, del primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, inaugurat al març de 2011.

LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES ARQUEOLÒGIQUES

Degut l’elevada fragilitat de les restes arqueològiques, és necessari consolidar i restaurar les estructures per a assegurar la seua preservació. A més, la recreació d’alguns elements permet una major comprensió del jaciment per part dels visitants.

Així mateix, algunes de les peces i les restes d’inhumacions que es localitzen durant el procés d’excavació també requereixen d’un tractament especial per a mantindre la seua correcta conservació.

LES ACTIVITATS DIDÀCTIQUES

La labor de divulgació del patrimoni desenvolupada en el Museu també pretén mostrar com és l’arqueologia des de dins, com és la labor de camp d’arqueòlegs i restauradors. A aquest efecte, la Regidoria de Cultura ofereix diferents activitats en el jaciment, com a visites guiades i teatralitzades, tallers didàctics, jornades de portes obertes i un Camp de Treball Juvenil organitzat per l’Ajuntament i l’Institut Valencià de la Joventut. Actualment s’organitzen exposicions temporals i activitats relacionades amb el patrimoni etnològic de l’Alfàs.

MUSEO VILLA ROMANA DE L’ALBIR

Av. de Oscar Esplà, 3
03581 l’Alfàs del Pi, Alicante

Tlf. 965 888 265

Email: museovillaromana@lalfas.com

Política de Qualitat del VRA

Normes d’Accés

HORARI D’HIVERN

Del 15 de Setembre al 15 de Juny

Dimarts a divendres: 10:00h – 13:00h
Dissabtes, diumenges i festius: 10:00h – 14:00h

Dilluns tancat

HORARIO VERANO

Del 16 de Juny al 14 de Setembre

Matí
Dimarts a dissabte: 10:00h – 12:00h / 18:00h – 21:00h
Diumenges i festius: 10:00h – 12:00h

Dilluns tancat

COM ARRIBAR A la VILA ROMANA?

En Bus, núm. 10 línia regular Benidorm-Altea compañia Llorente Bus, la parada mes pròxima es situa en Av. Oscar Esplà a escassos metres del Museu.

En tren, Línia 9 Benidorm-Dénia, baixador mes pròxim a 20 minutos caminant. Situat sobre el pont després de la N332 a l’altura del McDonal’s.

En taxi, parada de taxi a 120m en Avda de l’Albir.

A