L’Alfàs Territori Natural

L’Alfàs Territorio Natural, la millor elecció tot l’any.

L’Alfàs del Pi, és l’únic municipi de la Comunitat Valenciana reconegut per la Fundació Europea d’Educació Ambiental amb set distintius Bandera Blava, un símbol de qualitat, bona gestió i excel·lència.

 

Els espais amb els distintius són:

Platja del Racó de l'Albir: Bandera Blava des de 1987

Camí al Far: Sendera Blava des de 2013

C.I. El Faro: Centre Blau des de 2013

C.E.A. Carabiners: Centre Blau des de 2017

C.I.M.P. Els Coscolls: Centre Blau des de 2018

Pedrera de l’Albir: Distintiu Blau per a espai recuperat des de 2020

Museu a l'aire lliure Vila Romana: Centre Blau des de 2021

Platja Racó de l’Albir

Un dels racons més espectaculars de l’Alfàs del Pi, és sens dubte, la seua façana litoral.

El Racó de l’Albir, està situat a les faldes de la Serra Gelada i des de la seua particular platja de cudols es pot gaudir d’una de les vistes més espectaculars de la costa alacantina.

La platja i els seus fons marins, estan inclosos en l’espai protegit del Parc Natural Serra Gelada i posseeixen una gran varietat d’espècies animals, a més d’una extensa prada Posidònia oceànica, una planta fonamental per a l’ecosistema marí. Les seues aigües són, per tant, l’escenari perfecte per a practicar submarinisme.

Per a gaudir de les vistes, podem recórrer el Passeig de les Estreles, on s’homenatja els actors i actrius premiats durant el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi.

Al principi del passeig, prop dels penya-segats, trobem la impressionant escultura de l’ancora, una obra de l’artista Jorge Castro. En aquesta zona, se situa l’oficina de turisme i a l’estiu s’organitzen nombroses activitats culturals, dins de la programació del Estiu Festiu.

En el passeig també té lloc la Fira d’Artesania, i per als més xicotets, existeixen diverses zones d’oci infantil, a més de tallers organitzats en la biblio-platja. 

La biblio-platja es troba adaptada i compta amb un punt de bany assistit per a persones amb mobilitat reduïda.

Les aigües de la platja i els serveis que ofereix han obtingut la distinció Bandera Blava durant més de trenta edicions consecutives.

Camí del Far

Les senderes blaves són itineraris que discorren pel litoral i que enllacen o parteixen de les platges, ports o centres d’interpretació que han sigut guardonats amb la Bandera Blava.

L’objectiu de les senderes blaves és el de diversificar l’oferta turística de sol i platja, ajudant a ressaltar i promocionar els valors naturals, culturals i patrimonials del litoral i els municipis que han obtingut la Bandera blava. Entre aquestes senderes trobem antics camins de ronda i senderes litorals que han sigut transitats durant segles.

El guardó atorgat en 2013 al Camí Vell del Far reconeix l’esforç realitzat a recuperar l’antic camí de servei al far construït a mitjan segle XX. Aquesta senda, inclosa dins de la ruta roja del Parc Natural Serra Gelada, concreta en el seu recorregut una gran quantitat de valors culturals, naturals i geològics, a més de posseir una gran bellesa paisatgística.

L’any 2012 es va dur a terme un projecte per a dotar de contingut interpretatiu al camí del far i, en l’actualitat, és un recurs molt valuós en l’educació mediambiental i patrimonial de l’Alfàs del Pi, així com un dels majors atractius del municipi.

Cente d’Interpretació del Far

El far de l’Albir és un edifici històric singular construït en 1863 amb l’objectiu de senyalitzar l’extrem septentrional de la Serra Gelada. L’edifici va estar habitat per dos faroners fins als anys seixanta, quan es va fer innecessària la presència constant d’un tècnic en el far. A pesar que la llanterna del far mai va deixar de lluir, la falta de manteniment va donar lloc a una constant degradació de l’estructura, fins que en 2011 l’ajuntament de l’Alfàs del Pi va rehabilitar l’edifici.

A les habitacions on antigament vivien els dos faroners s’ha dissenyat un centre expositiu amb un recorregut per la naturalesa i la història de la Serra Gelada. En l’actualitat, el far de l’Albir és l’únic de la Comunitat Valenciana amb un ús compartit, com a senyal marítim i centre cultural.

És Centre Blau, símbol de qualitat, bona gestió i excel·lència des de l’any 2013.

Centre d’Educació Ambiental Carabiners

Situat en la Caserna dels Carabiners de l’Albir és un dels edificis més antics de l’Alfàs del Pi, es va construir en 1829, el mateix any en què es crea el Real Cos de Carabiners de Costes i Fronteres. Amb la seua rehabilitació s’ha recuperat un element significatiu de la història del municipi que, a causa de la falta de manteniment, corria el risc de desaparéixer. Obert al públic des de febrer de 2016, les obres de la primera fase han consistit en la restauració de part de l’edifici i del seu entorn i s’ha habilitat una zona d’oficines i atenció al públic on s’alberguen les oficines del Parc Natural Serra Gelada. En segona fase està prevista l’obertura d’una aula polivalent per a la celebració de seminaris, exposicions i visites escolars.

El CEA Carabiners va rebre en 2017 la distinció Centre Blau.

C.I.M.P. Els Coscolls

El Centre d’Interpretació Mediambiental i Paisatgística Els Coscolls, alberga més de 200 espècies botàniques i constitueix una de les àrees forestals amb major concentració de plantes endèmiques de la Comunitat Valenciana. Opera a més, com a centre de conservació de flora recuperant espècies malaltes i/o en perill d’extinció.

En aquest ecosistema de 11.000m2 s’ha creat un recorregut interpretatiu en el qual amb finalitats didàctics i educatius s’han definit diferents espais.

Aquest centre que compta amb una aula, va aconseguir l’any 2018 la distinció de Centre Blau símbol de la seua qualitat i excel·lència.

Pedrera de l’Albir

En col·laboració amb el Parc Natural de la Serra Gelada, l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi ha recuperat aquest espai al costat de l’antiga pedrera de l’Albir com una zona recreativa i d’oci sostenible dins del Parc Natural.

Aquest espai d’oci ha sigut reforestat amb la plantació de més de 400 exemplars de plantes i arbres autòctons, com la coscolla, el romer, el margalló, l’ullastre i el llentiscle. S’han plantat a més una trentena d’arbres, de les espècies garrofera, carrasca i ametlers.

Compta amb una àrea recreativa amb taules de pícnic, un espectacular mirador amb vista panoràmiques i una via ferrada vertical de 30 metres d’altura.

Es tracta d’un important projecte de recuperació del patrimoni natural que suposa, a més, una aposta pel turisme mediambiental i sostenible, amb la creació d’un nou itinerari de visita i àrea recreativa dins del Parc Natural.

Des de 2020 ha sigut reconegut com a Centre Blau.

Museu al aire Lliure Vila Romana de l’Albir

En 1979 unes obres pròximes a la Platja de l’Albir van traure a la llum les restes òssies d’un enterrament d’època romana. Durant els anys huitanta i noranta del segle XX les excavacions arqueològiques van descobrir un jaciment d’una gran riquesa patrimonial i científica format per una extensa necròpoli, un mausoleu i una vila. Tot el conjunt s’ha datat entre els segles IV a VII d.c.

El Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir, el primer d’aquesta categoria declarat per la Generalitat Valenciana, va ser inaugurat el 26 de març de 2011. Des de la seua obertura es realitzen visites guiades a grups, centres escolars i associacions ciutadanes i dins del Festival Estiu Festiu, en les seues instal·lacions es representen concerts de música i altres actes culturals que compten amb un gran acolliment per part del públic.

En el Museu es poden visitar les termes de la vila mitjançant una guia virtual de Realitat Augmentada i conéixer el ritual del convivium, dels banquets romans, mitjançant un vídeo 360 de Realitat Virtual. La visita continua en el mausoleu, un edifici funerari que contenia els enterraments d’una família important, possiblement els propietaris de la vila.

Aquest centre ha sigut reconegut com a Centre Blau en 2021.