Turisme Accessible

Som un municipi reconegut pel seu model d’innovació urbana saludable i per la seua eficient adaptació a la diversitat dels seus ciutadans i ciutadanes. Un model en el qual continuem treballant amb l’objectiu d’aconseguir que el nostre municipi siga també plenament accessible a totes les persones, una manera de retornar-los el seu protagonisme, el seu dret a la participació i una vida activa. El Pla d’Accessibilitat Universal de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, estableix les línies principals d’actuació per a la supressió de barreres arquitectònica així com les directrius perquè les noves actuacions es conceben sota el criteri d’un disseny per a tots. I és que un municipi accessible suposa avantatges per a totes les persones aportant una major qualitat de vida per a tota la població especialment per a les persones amb discapacitat i amb mobilitat reduïda.

Gràcies a la present guia podràs conéixer informació relativa a les condicions d’accessibilitat de diferents aspectes de la nostra ciutat: hotels, restaurants, museus, monuments, botigues i empreses de serveis turístics adaptats per a un oci sense barreres ni límits.

ON ALLOTJAR-SE?

Disposem d’allotjaments còmodes i agradables per a persones amb mobilitat reduïda. Fàcil accés per a cadires de rodes en zones comunes, habitacions o banys. En cas de dubte, estarem encantats de verificar si l’allotjament és realment adequat per a vosté en els nostres punts d’informació turística.

SHA WELLNESS CLINIC
HOTEL ALBIR PLAYA & SPA
HOTEL KAKTUS ALBIR
HOTEL SUN PALACE ALBIR SPA
HOTEL ROBER PALACE
HOTEL MOLÍ BOUTIQUE
HOTEL EUROPA
APARTHOTEL LOL HOTEL & RESORT
APARTHOTEL RESIDENCIAL VIDALBIR
APARTAMENTOS LA CRISÁLIDA RETREATS
APARTAMENTOS GASTRO GROUP HOTEL
APARTAMENTOS ALFAZ DEL SOL
CAMPING LA COLINA
CAMPER PARK COSTA BLANCA
CAMPER PARK ORANGE GROVE
MAGIC ROBIN HOOD RESORT

PLATJA ACCESSIBLE

La platja de l’Albir, posseeix els elements necessaris perquè qualsevol persona, independentment de si té algun tipus de discapacitat física, visual o auditiva o problemes de mobilitat, puga gaudir d’una estada segura, confortable, còmoda i d’un bany segur amb la major llibertat i autonomia personal possible.

 • Estacionament reservat
 • Banys públics
 • Dutxa adaptada dutxa adaptada de cota zero amb seient abatible i barres de suport.
 • Biblioplatja
 • Punt d’esplai adaptat amb 30m2 d’ombra
 • Passarel·les accessibles
 • Servei banye assistit
 • Lloc de socors
 • Socorristes i personal de suport
 • Cadires amfíbies
 • Crosses amfíbies

A l’altura de la biblioplatja,el punt de bany assistit, està supervisat per personal tècnic qualificat i compta amb cadires amfíbies, crosses amfíbies, farmaciola i lavabos adaptats.
Serà necessari demanar cita en el lloc de socors entre l’1 de juliol i el 31 d’agost. En horari d’11.00 a 13.30 hores de dilluns a diumenge i de 16.00 a 18.30 hores dissabtes i diumenges.

Abans de realitzar la seua reserva li preguem que llija amb deteniment la següent informació:

 1. No es permet el bany amb les banderes roja o groga
 2.  Els objectes personals han de deixar-se dins del seu perímetre de seguretat.
 3.  Es recomana a les persones que facen ús del servei de bany adaptat que vagen acompanyades.
 4.  A causa de les limitacions d’aforament, li demanem que en cas de no poder assistir, procedisca a la cancel·lació de la seua reserva al més prompte possible.

Altres Serveis

Bandera Blava, Wifi, Baños, Llavapeus, Passarel·les, Vigilància i Socorrisme, Megafonia, Jocs Infantils, Jocs Esportius, Parc de Calistenia, Biblioplaya, Restaurants, Hotels, Càmping, Carril Bici, Parada de Taxis, Oficina de Turisme. Centre de Busseig. Lloguer de Bicis. Lloguer d’Hamaques, Ombrel·les, Patinets, Caiacs i Taules de Paddle Surf. Web Cam.

ITINERARI ACCESSIBLE

La ruta roja del Parc Natural Serra Gelada

Es tracta d’un itinerari asfaltat de 2.5 km amb escàs desnivell que discorre per l’antic camí de servei al far de l’Albir. Es tracta d’un itinerari de dificultat baixa, que discorre paral·lel a la badia el que permet gaudir d’unes immillorables vistes amb el teló de fons de la mar mediterrània.

En el pàrquing habilitat situat a l’inici de l’itinerari existeixen places reservades per a persones amb mobilitat reduïda. En la zona del berenador, pròxima a l’inici d’itinerari, existeixen 2 bancs adaptats amb cartelleria específica en què s’indica la prioritat d’ús d’aquests. Al llarg de l’itinerari existeixen alguns panells interpretatius adaptats destinats a cadires de rodes. La cartelleria no està adaptada per a persones amb discapacitat visual o ceguesa.

Guia de lectura fàcil Camí del Faro de l’Albir

L’educació ambiental és una peça clau per a la conservació del nostre patrimoni natural, conscients d’això, a través d’aquesta guia fàcil de lectura dirigida a persones amb alguna discapacitat intel·lectual, visual, a majors o persones en risc d’exclusió social i estrangers que no dominen l’idioma o qualsevol persona amb dificultat lectora, de manera senzilla permet accedir a la informació turística amb total autonomia i conéixer aspectes relacionats amb la flora, fauna, patrimoni, geologia, paleontologia i medi marí que embolica el paratge del Parc Natural Serra Gelada. L’adaptació d’aquesta guia elaborada per l’ajuntament Alfasino, ha sigut dirigida pel responsable de l’àrea d’accessibilitat de l’Associació APSA, una ONGD que desenvolupa activitats dirigides a millorar la qualitat de vida de persones amb diferents capacitats durant tot el seu cicle vital i segueix les normes de l’Associació Europea ILSMH i la Norma Espanyola Experimental UNEIX 153101-EX

Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir

La ruta provincial “Alacant un Viatge de 2000 anys” de la guia ‘La Comunitat Valenciana, també per a tí’, inclou la visita al Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir.

En 1979 unes obres pròximes a la platja de l’Albir van traure a la llum les restes òssies d’un enterrament d’època romana. Durant els anys huitanta i noranta del segle XX les excavacions arqueològiques van descobrir un jaciment d’una gran riquesa patrimonial i científica format per una extensa necròpoli, un mausoleu i una vila. Tot el conjunt s’ha datat entre els segles IV a VII d. C. En 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, va reprendre els treballs arqueològics amb la finalitat de recuperar un dels jaciments més significatius de la província d’Alacant, convertint-se en el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, inaugurat al març de 2011. Des de la seua obertura, s’ha anat ampliant de manera progressiva per fases, amb nous recursos didàctics, com una maqueta tàctil que permet als invidents descobrir el jaciment, una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen peces de rellevant valor, o una guia interactiva de realitat augmentada, desenvolupada conjuntament per la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi. En 2015 es va ampliar el recorregut visitable fins un dels edificis principals de la vila, una estada absidiada bastant gran denominada oecus, i ara continua amb la zona residencial on el dominus tenía les seues estades i celebrava els banquets. L’última ampliació, després de l’excavació i museïtzació de les estructures situades al sud de les termes, sectors II i IV de la Vila Romana.

En la pàgina web de l’entitat; www.cocemfecv.org trobaràs altres rutes turístiques accessibles i inclusives amb temàtiques sobre naturalesa, ceràmica tradicional i arqueologia en les quals s’inclouen activitats extres que es poden realitzar en els museus, punts de platja accessibles pròxims o jocs infantils accessibles, a més d’hotels i restaurants o recomanacions específiques per a les persones amb discapacitat.

Descargar: Guia2022-COCEMFE-CV_VAL_BAIXA

ESPORT INCLUSIU

La Regidoria d’Esports de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb l’àrea de Benestar Social i l’Associació d’Activitat Física per a millorar la Salut i com a mitjà de Rehabilitació i Teràpia (AFSRT), ofereix un programa d’esport adaptat, amb l’objectiu d’afavorir i fomentar la integració de les persones amb discapacitat física, psíquica i sensorial. Aquesta iniciativa saludable i inclusiva, ha convertit a l’Alfàs del Pi en un referent d’esport de salut per a altres municipis d’Espanya i Europa. A través del programa “Tallers Saludables” que organitza la regidoria de Benestar a més, es realitzen també un sense fi d’activitats per a majors on se’ls ajuda a millorar les seues habilitats físiques, cognitives i socials.

“L’esport inclusiu significa que, persones amb i sense diversitat funcional, puguen practicar i gaudir un mateix esport”

 

 

Tenim l’experiència d’haver acollit la celebració de campionats de tennis, futbol sala, finals d’atletisme i entrenaments per a atletes amb alguna discapacitat el que ha suposat un reconeixement internacional que desperta l’interés de federacions o comités esportius d’altres països que ens coneixen i saben que les nostres instal·lacions són accessibles per a tots l’esportistes. La Federació Espanyola d’Esports per a Cecs, (FEDC / ONCE), disputa a l’Alfàs del Pi les proves de control absolut d’atletisme, en les quals aquests esportistes busquen confirmar el seu estat de forma i aconseguir les marques que els permeten accedir als Jocs de Tòquio o la concentració del Projecte Nacional de Tecnificació Esportiva: «Dona i Esport», que abasta totes les modalitats d’atletisme. La Delegació del Comité Paralímpic de l’Aràbia Saudita, va desenvolupar un programa d’entrenament dividit en 4 setmanes. La primera setmana va estar dedicada a la preparació psicològica i mental, van conéixer el nostre entorn esportiu i van estudiar com treballen els entrenadors i tècnics del nostre país. La segona i tercera setmana van tractar d’adaptar les tècniques d’ací als atletes que vinguen a aquest Campus. Finalment, la quarta setmana es van centrar en competir amb altres equips i atletes d’ací per a aplicar i verificar els resultats de les tècniques apreses. La selecció Espanyola de futbol sala de l’ONCE va estar en el pavelló Pau Gasol de L’Alfàs del Pi preparant-se per al mundial de futbol sala que es va celebrar a Turquia. Donem suport a iniciatives inclusives i col·laborem en projectes com a “Cimeres sense Barreres”, liderat per una associació que es dedica al senderisme i a la pràctica de carreres amb cadira joëlette (asfalt i trail), a través de la qual s’ha celebrat ja en 2021 la Primera ruta de muntanya inclusiva al Parc Natural Serra Gelada.

ACCESSIBILITAT EDIFICIS MUNICIPALS

Els nostres edificis públics ofereixen condicions bàsiques per a garantir a totes les persones la utilització no discriminatòria, independent i segura dels edificis, amb la finalitat de fer efectiva la igualtat d’oportunitats i l’accessibilitat universal. Després d’identificar i diagnosticar les deficiències en cadascun dels elements estudiats en el nostre Pla Universal d’Accessibilitat estem treballant per a dur a terme les actuacions necessàries amb la finalitat d’eliminar o atenuar les mateixes i millorar d’aquesta manera el seu nivell d’accessibilitat.

Casa Consistorial

Adreça: C/ FEDERICO GARCÍA LORCA, 11

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris
L’espai (interior i exterior) adjacent a la porta és horitzontal o amb un pendent màxim del 2% i té 1.50 m d’espai de gir lliure d’obstacles.
Ample i altura lliure d’accés correcte.
Rampa d’accés a l’interior. Accés desproveït de barreres arquitectòniques i obstacles.
Paviment no lliscant. Porta d’accés de vidre automàtica, tipus d’obertura correcte.
Ascensor : Dimensions de cabina. Porta senyalitzada amb símbol internacional, d’obertura i ample correcte.
Passamans i altura de col·locació correcta.
Secció i separació parament.
Botonera En Braile.
Altura de col·locació.
Visual correctes. Escales : Situació Ample lliure i altura salvada per trams correctes.
Serveis higiènics adaptats en cadascuna de les plantes.
Reserva de vehicles senyalitzada, ample correcte, prop d’accessos per als vianants comunicada amb itinerari accessible.

Casa Cultura

Adreça: PLAZA JOAN CARLES I, S/N

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

L’espai (interior i exterior) adjacent a la porta és horitzontal o amb un pendent màxim del 2% i té 1.50 m d’espai de gir lliure d’obstacles.
Rampa d’accés exterior des del parquing.
Portes de vidre, dimensions d’ample i alt correctes.
Ascensor : Dimensions de cabina i obertura i ample porta.
Secció i separació parament. Botonera En Braile. Altura de col·locació i visual correctes.
Escales : Situació Ample lliure i altura salvada per trams correctes. Serveis higiènics adaptats en primera i tercera planta.

Centro + Social

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

L’ample i altura lliure dels accessos és correcte. L’accés a l’interior de l’edifici està desproveït de barreres arquitectòniques i obstacles. No existeixen peces soltes com graves, arenes, etc.
L’ample i altura de les portes és correcte.
No presenta escalons.Taulell correcte amb zona frontal aproximació.
Serveis higiènics adaptats.
Reserva de places de vehicles senyalitzades amb senyal vertical, prop d’accessos per als vianants, comunicades itinerari accessible

Centro Social l’Albir

Características generales Accesibilidad e Itinerarios

L’ample i altura lliure dels accessos és correcte. L’accés a l’interior de l’edificació està desproveït de barreres arquitectòniques i obstacles. L’espai exterior adjacent a la porta no és horitzontal, existeix una xicoteta rampa amb absència de barana. No existeixen peces soltes com graves, arenes, etc Paviment antilliscant a l’interior de l’edifici. L’ample i altura de les portes interiors és correcte. La rampa existent en l’exterior de l’edifici. No presenta escalons. Serveis higiènics adaptats

Museo Villa Romana

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

L’ample i altura lliure dels accessos és correcte. L’accés a l’interior de l’edificació està desproveït de barreres arquitectòniques i obstacles. No existeixen peces soltes com graves, arenes, etc en l’itinerari per als vianants accessible. L’espai (interior i exterior) adjacent a la porta és horitzontal o amb un pendent màxim del 2% i té 1.50 m d’espai de gir lliure d’obstacles. L’ample i altura de les portes interiors són correctes. Paviment no lliscant. No presenta escalons.
Serveis higiènics adaptats.

Polideportiu

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

Ample i altura lliure, espai lliure de gir, paviment no lliscant, obertura de portes correcte. Accés principal: L’ample i altura lliure dels accessos és correcte. L’espai (interior i exterior) adjacent a la porta no és horitzontal ja que s’accedeix al recinte mitjançant una rampa amb pendent major al 2%.
Accés secundari: (Per la pista de frontenis). Rampa d’accés
Accés secundari: (Per la pista d’atletisme). L’espai (interior i exterior) adjacent a la porta és horitzontal o amb un pendent màxim del 2% i té 1.50 m d’espai de gir lliure d’obstacles. Itinerari: No existeixen peces soltes com graves, arenes, etc Paviment antilliscant. Existeixen escalons aïllats en els accessos a totes les pistes esportives.Serveis higiènics adaptats.
Reserva de places de vehicles senyalitzades, prop d’accessos per als vianants i comunicades itinerari accessible

Pabellón Pau Gasol

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

L’ample i altura lliure dels accessos és correcte. L’accés a l’interior de l’edificació està desproveït de barreres arquitectòniques i obstacles. L’espai (interior i exterior) adjacent a la porta és horitzontal o amb un pendent màxim del 2% i té 1.50 m d’espai de gir lliure d’obstacles. No existeixen peces soltes com graves, arenes, etc. Paviment antilliscant. Portes de vidre, ample, alt i tipus d’obertura correcte.Ascensor : dimensions, ample de cabina correcte. Tipus d’obertura i passamans correctes. Botonera en Braille, altura i visual correctes.Escales : Situació, ample lliure, altura salvada per tram, nombre d’esglaons, relació petjada/contrapetja, paviment, altiplans, dimensions ample i fons, espai lliure de gir, franja senyalitzada i paviment tàctil, correctes. Reserva de places prop d’accessos per als vianants i comunicades itinerari accessible.

Policía Local

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

Rampa exterior d’accés sense passamans. En l’accés existeix equip de control d’obertura. Ample i altura lliure amb espai lliure de gir. Paviment no lliscant. Portes de dimensions alt i ample correctes.Serveis higiènics adaptats.Reserva de places senyalitzades verticalment, prop d’accessos per als vianants.

Oficine de Turisme

En l’Alfàs del Pí – Centre urbà  c/ Les Escoles s/n

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

L’ample i altura lliure dels accessos és correcte. L’accés a l’interior de l’edificació està desproveït de barreres arquitectòniques i obstacles. L’espai (interior i exterior) adjacent a la porta és horitzontal o amb un pendent màxim del 2% i té 1.50 m d’espai de gir lliure d’obstacles. No existeixen peces soltes com graves, arenes, etc . Paviment antilliscant. Escales i rampa exteriors. Portes de dimensió i altura correctes.Serveis higiènics adaptats en l’exterior de l’edifici.Places reservades vehicles senyalitzades, en filera, prop d’accessos per als vianants i comunicades itinerari accessible.

En l’Alfàs del Pi – Playa l’Albir :  Paseo de las Estrellas s/n

Característiques generals Accessibilitat i Itineraris

L’ample i altura lliure dels accessos és correcte. L’accés a l’interior de l’edificació està desproveït de barreres arquitectòniques i obstacles. No existeixen peces soltes com graves, arenes, etc . L’ample i altura de les portes és correcte. Rampa d’accés des de l’exterior.Reserva de places vehicles senyalitzades i prop d’accessos per als vianants i comunicades amb itinerari accessible

APLICACIONS MÒBILS

El telèfon mòbil és l’eina TIC més empleada i generalitzada per tots, a continuació veurem algunes de les aplicacions que poden ser d’utilitat en el dia a dia.

Accesibility Scan: Una solució tecnològica per a persones que permet l’ús del mòbil a persones amb severs problemes de mobilitat gràcies al seu sistema d’activació per tocs.

Google Talkback: Aplicació per a persones amb discapacitat visual que tradueix a veu el que està escrit o figura en la pantalla del mòbil.

Usound: Aplicació per a persones amb discapacitat auditiva disponible tant per a Android com per a IOS que adapta el so a les necessitats de la persona i al seu nivell d’audició.

Jocomunico: Aplicació gratuïta de Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA) creada per a persones amb greus trastorns de la parla que per a comunicar-se recorren als pictogrames. L’aplicació expandeix de manera automàtica el llenguatge telegràfic.

Brailliac: Destinada a persones amb discapacitat visual, és una aplicació que té la finalitat de facilitar l’aprenentatge de lectura i escriptura tàctil per a les persones invidents. Ofereix una guia molt pràctica que permet, a través d’una manera de traducció automàtica, la possibilitat d’aprendre el braille a poc a poc mitjançant una sèrie d’exercicis i desafiaments.

iDentifi : Aquesta aplicació va ser desenvolupada per un estudiant de Toronto. Té el seu públic objectiu en les persones invidents. Enfocant la càmera del telèfon mòbil enfront de l’objecte en qüestió, realitza una descripció d’àudio d’aquest objectiu. D’aquesta manera, les persones amb discapacitat visual poden saber què és el que tenen al davant amb tot luxe de detalls.

Dis-ho en senyals : Està creada no sols per a les persones amb discapacitat auditiva sinó també per a totes aquelles que vulguen aprendre el llenguatge de signes. Ofereix l’aprenentatge de la llengua de signes recorrent a un joc. Una part important del seu públic objectiu són els xiquets, de fet inicialment aquest era el seu nínxol encara que, amb el temps, s’ha anat ampliant a altres sectors d’edat.

HeadMouse: Es tracta d’un programa gratuït dissenyat per a substituir el ratolí convencional quan es treballa amb l’ordinador. Permet controlar el cursor amb xicotets moviments de cap i realitzar accions de clic mitjançant gestos facials, recorrent a una webcam.

Diccionari Llengua de Signes ESP : DILSE és un diccionari de llenguatge de signes espanyol. És una aplicació per a aprendre, en mans de professionals sords experts, la llengua de signes espanyola. La seua descàrrega és gratuïta i el seu ús és molt senzill. Conté més de mil definicions.