El telèfon mòbil és l’eina TIC més empleada i generalitzada per tots, a continuació veurem algunes de les aplicacions que poden ser d’utilitat en el dia a dia.
Accesibility Scan: Una solució tecnològica per a persones que permet l’ús del mòbil a persones amb severs problemes de mobilitat gràcies al seu sistema d’activació per tocs.
Google Talkback: Aplicació per a persones amb discapacitat visual que tradueix a veu el que està escrit o figura en la pantalla del mòbil.
Usound: Aplicació per a persones amb discapacitat auditiva disponible tant per a Android com per a IOS que adapta el so a les necessitats de la persona i al seu nivell d’audició.
Jocomunico: Aplicació gratuïta de Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA) creada per a persones amb greus trastorns de la parla que per a comunicar-se recorren als pictogrames. L’aplicació expandeix de manera automàtica el llenguatge telegràfic.
Brailliac: Destinada a persones amb discapacitat visual, és una aplicació que té la finalitat de facilitar l’aprenentatge de lectura i escriptura tàctil per a les persones invidents. Ofereix una guia molt pràctica que permet, a través d’una manera de traducció automàtica, la possibilitat d’aprendre el braille a poc a poc mitjançant una sèrie d’exercicis i desafiaments.
iDentifi : Aquesta aplicació va ser desenvolupada per un estudiant de Toronto. Té el seu públic objectiu en les persones invidents. Enfocant la càmera del telèfon mòbil enfront de l’objecte en qüestió, realitza una descripció d’àudio d’aquest objectiu. D’aquesta manera, les persones amb discapacitat visual poden saber què és el que tenen al davant amb tot luxe de detalls.
Dis-ho en senyals : Està creada no sols per a les persones amb discapacitat auditiva sinó també per a totes aquelles que vulguen aprendre el llenguatge de signes. Ofereix l’aprenentatge de la llengua de signes recorrent a un joc. Una part important del seu públic objectiu són els xiquets, de fet inicialment aquest era el seu nínxol encara que, amb el temps, s’ha anat ampliant a altres sectors d’edat.
HeadMouse: Es tracta d’un programa gratuït dissenyat per a substituir el ratolí convencional quan es treballa amb l’ordinador. Permet controlar el cursor amb xicotets moviments de cap i realitzar accions de clic mitjançant gestos facials, recorrent a una webcam.
Diccionari Llengua de Signes ESP : DILSE és un diccionari de llenguatge de signes espanyol. És una aplicació per a aprendre, en mans de professionals sords experts, la llengua de signes espanyola. La seua descàrrega és gratuïta i el seu ús és molt senzill. Conté més de mil definicions.